– Tonen er mest aggressiv i Danmark

Jostein Gripsrud i samtale med Hilde Kvalvaag om innvandringsdebatten i de skandinaviske landene. Foto: Walter Wehus, UiB
Jostein Gripsrud i samtale med Hilde Kvalvaag om innvandringsdebatten i de skandinaviske landene. Danskene har hatt den voldsomste debatten, men i Sverige sprekker «meningskorridoren» og Sverigedemokratene slipper til med islamkritikk i mediene. Foto: Walter Wehus, UiB

– Å la alle stemmer komme til orde er en forutsetning for et levende demokrati. Frp gav en stemme til de som var redde eller skeptiske til innvandringstakten, det var ingen andre som påtok seg den jobben, sier professor Jostein Gripsrud ved Institutt for informasjons- og medievitskap i denne podcasten. Gripsrud leder det splitter nye prosjektet The Immigration Issue in Scandinavian Public Spheres 1970-2015 (SCANPUB), et av prosjektene som får Toppforsk-støtte fra Forskingsrådet. Prosjektet ser på hvorfor de skandinaviske landene har hatt så ulik offentlig debatt om innvandring. Med på prosjektet er en rekke forskere ved instituttet, samt partnere i København, Stockholm, Oslo og Trondheim.

– Meningen er å beskrive, analysere og sammenligne det offentlige ordskiftet omkring innvandring de tre landene gjennom 45 år. Gjennom prosjektet vil vi også belyse hvordan offentligheten egentlig fungerer når liberale demokratier skal takle viktige og komplekse samfunnsspørsmål, sier Gripsrud.

Podcasten er produsert av Tane Holm Høisæter og Hilde Kvalvaag ved Kommunikasjonsavdelingen, Universitetet i Bergen.

Musikk: Matti Paalanen, Corporate og ; Corporate Ambient Inspiration begge med Creative Commons Licence

Lydklipp fra NRK og Sveriges Radio er gjengitt med tillatelse